Dziś mam dla Was przepis na jedną z najbardziej popularnych tanzańskich przekąsek. Pączki bananowe, czyli maandazi, są znacznie mniej słodkie od naszych, dlatego świetnie nadają się choćby na śniadanie. Zwykle można je kupić u ulicznych sprzedawców.
Składniki:
225 g mąki
100 g dojrzałych bananów
25 g brązowego cukru
1 łyżeczka drożdży instant
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju, najlepiej z orzechów arachidowych, ale inny też się nada
ok. 65 ml ciepłej wody
+ olej do smażenia
Wykonanie
Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i cynamonem. Banany rozgnieść z łyżką oleju. Całość połączyć, powoli dolewając wodę, aż powstanie miękkie i gładkie ciasto. Ciasto zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę, żeby wyrosło. Ciasto podzielić na osiem równych części. Z każdej uformować kulkę i nieco ją spłaszczyć. Pozostawić porcje cista na kolejne 30 minut. Smażyć przez kilka minut w rozgrzanym oleju, aż pączki będą rumiane z każdej strony.
* przepis pochodzi z książki Vegan taste of East Africa Lindy Majzlik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz