poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ulubiony tanzański deser


Styczniowa edycja akcji W 80 blogów dookoła świata zapowiada się tak słodko, jak jeszcze nigdy wcześniej. Tematem jest ulubiony deser z danego kraju. Ja mam dla Was przepis na korzenne ciasto rodem z Zanzibaru. Robiłam je już nie raz, ale niestety znika tak szybko, że nie zachowały mi się żadne zdjęcia.* 

Składniki:
300 g mąki
250 g brązowego cukru
300 g masła
150 ml mleka
4 jajka
350 g dojrzałych bananów
60 g deserowej czekolady
5 łyżek wody
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 i pół łyżeczki cynamonu
20 goździków (najlepiej zmielonych, żeby nie trzeszczały między zębami)
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
aromat waniliowy

Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem. Powoli dodawaj jajka, cały czas mieszając. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj masę. Banany utrzyj z miodem, cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową i aromatem waniliowym. Połącz banany z wcześniej wyrobioną masą, dolej tez mleko. Połowę ciasta przelej do wysmarowanej tłuszczem foremki. Kakao rozpuść z wodą i wlej do pozostałej części ciasta, dodaj pokruszoną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Ciemną część ciasta wylej do foremki na jasną i delikatnie wymieszaj (tylko na tyle, żeby zrobiły się paski). Ciasto powinno się piec w 180 stopniach od 50 minut do godziny. 

źródło: www.seduniatravel.com

*edit: udało mi się znaleźć jedno!



Jeszcze głodny? Zajrzyj na inne blogi!



CHINY
Mały Biały Tajfun: Yunnańskie desery

FRANCJA
Français mon amour: Francuskie słodkości
Blog o Francji, Francuzach i języku francuskim: Słodki paris brest
Madou en France: Crème brulée bez mleka

GRUZJA
Gruzja okiem nieobiektywnym: Orzechowe desery

HISZPANIA
Hiszpański na luzie: Przepis na pyszny i prosty hiszpański placek: coca de llanda z Walencji

IRLANDIA
W Krainie Deszczowców: Jakimi deserami zajadają się Irlandczycy

KIRGISTAN
Enesaj.pl: Czak-czak, czyli na słodko od Podlasia do Azji Środkowej

NIEMCY
Niemiecki po ludzku: Ulubiony deser
Językowy Precel: Niemieckie desery i ciasta

ROSJA
Blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim: Desery najbardziej popularne w Rosji

STANY ZJEDNOCZONE
Specyfika języka: Amerykańskie pączki z dziurką

TURCJA
Tur-Tur Blog: Mój ulubiony turecki deser
Turcja okiem nieobiektywnym: Kraina lodów

WIELKA BRYTANIA
Angielska Herbata: Słodka kwintesencja brytyjskiej sztuki kulinarnej

WŁOCHY
Studia, parla, ama: Słodko, coraz słodziej

14 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa jak to ciasto wygląda! Przypomina trochę naszą "zebrę"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, właśnie coś takiego. Tak jak nasza zebra, tylko znacznie bardziej treściwe i aromatyczne.

      Usuń
    2. Też tak pomyślałem, szkoda że nie ma zdjęcia :-).

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystko, co korzenne, ale goździków nie lubię (wiem, profanacja, ale cóż). Na pewno wygląda i smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcel, wiedziałam, że nas łączy coś więcej!

      Usuń
  3. Widzę, że Pani interesuje się Tanzanią i Afryką. Wie może Pani jak się tam żyje? Czy warunki jako takie życia się tam poprawiają? Wiem, że w Afryce ( i raczej wątpię, żeby w Tanzanii też były) kokosów nie ma, ale chodzi mi tutaj raczej o to czy widać tam jakiś rozwój gospodarczy i czy warto tam zainwestować jak i czas jak i pieniądze?

    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  4. Same przyprawy wskazują na to, że pewnie jest dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to może przypomina trochę "banana bread"? Musi być bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobne skojarzenie. Może to połączenie piernika z chlebkiem bananowych. Z chęcią wypróbuję!

      Usuń
  6. Mmm... przyprawy, dużo przypraw i banany... jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. składniki same w sobie to już niezły deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie wypróbuję przepis, ale bez goździków i na mleku roślinnym. Czy to będzie wielkie barbarzyństwo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie, z mlekiem roślinnym też dobrze wychodzi.

      Usuń