piątek, 21 listopada 2014

Z czym to się je? Przy suahilijskim stole


Niewątpliwie jedną z przyjemniejszych rzeczy związanych z podróżowaniem jest lokalna kuchnia. O ile oczywiście mamy odwagę, żeby spróbować czegoś więcej niż hotelowych śniadań. Warto wiedzieć, że w Afryce tradycyjnie je się rękami. Podstawą każdego posiłku w Kenii czy Tanzanii jest ugali, czyli gęsta papka z mąki kukurydzanej, przypominająca nieco naszą kaszę mannę. Z ugali lepi się kulki, za pomocą których można nabrać sos. Samo ugali nie ma smaku, dlatego wielu Europejczyków uważa je za twór dość paskudny. Od posiadania smaku jest sos. Sosy bywają mięsne lub bezmięsne, często robi się je z fasoli lub orzeszków ziemnych. Kuchnia wybrzeża nieco różni się od zwyczajów kulinarnych z głębi lądu. Widać w niej wyraźnie wpływy hinduskie i arabskie. Zamiast ugali, jako dodatku do dań, zwykle używa się tam indyjskich placków chapati lub ryżu. Sposób gotowania ryżu różni się od naszego, zwykle najpierw podsmaża się go z przyprawami, cebulą lub czosnkiem, a dopiero po tym zalewa wodą i gotuje. Ryż można też ugotować w mleku kokosowym. Popularnym w całej Afryce Wschodniej dniem jest pilau, czyli ryż z dodatkiem mięsa lub warzyw oraz z aromatycznymi przyprawami. Popularnymi warzywami, które często pojawiają się na stołach Kenijczyków i Tanzańczyków, są: okra, fasola, zielony groszek, bataty (słodkie ziemniaki), plantany (przerośnięte zielone banany, które nadają się do zjedzenia dopiero po ugotowaniu lub usmażeniu), maniok i mchicha (warzywo liściaste podobne do szpinaku). Przekąską dostępną niemal na każdej ulicy są maandazi, rodzaj pączków smażonych na głębokim oleju, ale nie aż tak słodkich jak nasze. Warto też pamiętać, że jeśli zamówimy herbatę, dostaniemy ją z mlekiem i korzennymi przyprawami. Herbata bez mleka to chai ya rangi. Jeśli interesują was przepisy, zapraszam na mój drugi blog Afryka na talerzu. Tutaj będą tylko słówka. 


źródło: www.barkingzebratours.com

Chakula (jedzenie)
mboga - warzywa
tunda (pl. matunda) - owoce
mkate (pl. mikate) - chleb
nyama - mięso
unga - mąka
yai (pl. mayai) - jajko
supu - zupa
mchuzi - sos
saladi - sałatka
siagi - masło
jibini - ser
dengu - soczewica
kabeji - kapusta
kiazi (pl. viazi) - ziemniak
maharagwe - fasola
mahindi - kukurydza
nyanya - pomidor
boga (pl. maboga) - dynia, kabaczek
mchele - surowy ryż
wali - gotowany ryż
kuku - kurczak
samaki - ryba
muhogo - maniok
sandwichi - kanapka
choroko - zielony groszek
bamia - okra
viazi vikuu - bataty
chipsi - frytki
keki - ciasto
pipi - cukierki
chokoleti - czekolada
isikrimu - lody
mgando - jogurt
mafuta - olej
kitunguu - cebula
kitunguu saumu - czosnek
chungwa (pl. machungwa) - pomarańcza
ndizi - banan
limau (pl. malimau) - cytryna
embe (pl. maembe) - mango
nanasi (pl. mananasi) - ananas
parachichi (pl. maparachichi) - awokado
papai (pl. mapapai) - papaja
nazi - kokos
zabibu (pl. mizabibu) - winogrona
tofaa (pl. matofaa) - jabłko
peya - gruszka
zambarau - śliwki
tikiti maji - arbuz
kuyu (pl. makuyu) - figa
tenda - daktyle 
muwa (pl. miwa) - trzcina cukrowa (kawałki można kupić na ulicznych straganach, po prostu się je żuje)

Viungo (przyprawy)
chumvi - sól
pilipili - pieprz
sukari - cukier
bizari - curry
mdalasini - cynamon
tangawizi - imbir

Vinywaji (napoje)
maji - woda
chai - herbata
kahawa - kawa
jusi - sok
maziwa - mleko
pombe - alkohol
bia - piwo
mvinyo - wino
tembo - wino palmowe
kangara - piwo z kukurydzy lub prosa




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz